Expoziții temporare și permanente
Regina Maria, într-o expoziție inedită la Slobozia. Cea mai îndrăgită regină a României a fost omagiată la Muzeul Județen Ialomița într-un cadru expozițional menit să redea atmosfera din perioada interbelică a castelului Bran, reședință de vară regală și una dintre casele de vis ale suveranei.
Vizitatorii pot admira piese originale care au aparținut reginei Maria, precum obiecte de cult, serviciul de ceai al suveranei, dar și o reconstituirea a dormitorului regal și un fragment al salonului de muzică cu biblioteca regală (18 IULIE 2019).
Expoziția intitulată “Regina Maria la Bran- gusturi și atmosferă regală” este organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran. Vernisajul este legat de împlinirea a 81 de ani de la trecerea la cele veșnice a suveranei.
Cu o contribuție însemnată la participarea României la Primul Război Mondial și la realizarea României Mari, Regina Maria a rămas în constiința românilor drept „Regina Neamului Românesc”.
Regina Maria primește castelul Bran drept donație de la locuitorii Brașovului în 1920, ca semn de prețuire pentru aportul adus de suverană la înfăptuirea Romaniei Mari. Îl va stăpâni până la moartea sa, în 1938, această perioadă fiind cea mai înfloritoare din istoria cetății.
Vine în România la vârsta de 17 ani, după căsătoria cu prințul Ferdinand, și devine regină în 1914, după moartea Regelui Carol I. Deși străină, va îndrăgi și va iubi până la moarte această țară, devenind un simbol al iubirii și unității naționale.
Sursa: TV IALOMITA
În cadrul expoziției Regina Maria, Muzeul Național Bran a participat cu panouri executate după gravurile lui Anton Kaindl, care au fost dăruite de artist reginei Maria a României, reprezentând biserici și mănăstiri din România. Expoziția a fost adusă în ianuarie 2019 la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE din Bruxelles, urmând ca în luna mai 2019 expoziția să fie amenajată la sediul Consiliului UE din Bruxelles.
Ministrul Culturii și Identității Naționale
La deschiderea oficială a expoziției permanente a Secției de Istorie „Regina Maria” din cadrul Muzeului Național Bran
07 februarie 2019
Adresă: str. Aurel Stoian nr. 14, localitatea Bran,
județul Brașov, cod poștal: 507025
Telefon: +40 268 238 336
facebook messenger
Created with Mobirise web page creator
Muzeul Național Bran, str. Aurel Stoian nr. 14, localitatea Bran,
județul Bran, cod poștal: 507025, telefon: +40 268 238 336