GALERIE FOTO & VIDEO

Expoziții temporare și permanente

Regina Maria

Regina Maria, într-o expoziție inedită la Slobozia. Cea mai îndrăgită regină a României a fost omagiată la Muzeul Județen Ialomița într-un cadru expozițional menit să redea atmosfera din perioada interbelică a castelului Bran, reședință de vară regală și una dintre casele de vis ale suveranei. 

Vizitatorii pot admira piese originale care au aparținut reginei Maria, precum obiecte de cult, serviciul de ceai al suveranei, dar și o reconstituirea a dormitorului regal și un fragment al salonului de muzică cu biblioteca regală (18 IULIE 2019).

Expoziția intitulată “Regina Maria la Bran- gusturi și atmosferă regală” este organizată în colaborare cu Muzeul Național Bran. Vernisajul este legat de împlinirea a 81 de ani de la trecerea la cele veșnice a suveranei. 

Cu o contribuție însemnată la participarea României la Primul Război Mondial și la realizarea României Mari, Regina Maria a rămas în constiința românilor drept „Regina Neamului Românesc”.

Regina Maria primește castelul Bran drept donație de la locuitorii Brașovului în 1920, ca semn de prețuire pentru aportul adus de suverană la înfăptuirea Romaniei Mari. Îl va stăpâni până la moartea sa, în 1938, această perioadă fiind cea mai înfloritoare din istoria cetății.

Vine în România la vârsta de 17 ani, după căsătoria cu prințul Ferdinand, și devine regină în 1914, după moartea Regelui Carol I. Deși străină, va îndrăgi și va iubi până la moarte această țară, devenind un simbol al iubirii și unității naționale.

Sursa: TV IALOMITA

Mobirise

EXPOZIȚIA MĂNĂSTIRI ȘI BISERICI
DIN ROMÂNIA

În cadrul expoziției Regina Maria, Muzeul Național Bran a participat cu panouri executate după gravurile lui Anton Kaindl, care au fost dăruite de artist reginei Maria a României, reprezentând biserici și mănăstiri din România. Expoziția a fost adusă în ianuarie 2019 la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE din Bruxelles, urmând ca în luna mai 2019 expoziția să fie amenajată la sediul Consiliului UE din Bruxelles.

EXPOZIȚIE TEMPORARĂ

"PERSONALITĂȚI BRĂNENE ȘI FĂGĂRĂȘENE ȘI MAREA UNIRE "
Expoziția este deschisă pentru public până în luna mai 2019 și se poate vizita la parterul Muzeului Național Bran.
Vă așteptăm cu drag!



Expoziția temporară Personalități brănene și făgărășene și Marea Unire este realizată de Muzeul Național Bran, în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat, Asociația Pro Detecție și cu colecționari particulari: dr. Emil Stoian-Coriolan, ing. Grigore Mușatescu, Alin Moșoiu, dr. Gabriel Rădăcină, col(rz). Sebastian Mălușelu, Nicolae Tampa, Eugenia Munteanu, Elena Chițu, prof. Elena Darie și Gheorghe Enescu este organizată în noul sediu al Muzeului Național Bran din str. Aurel Stoian nr. 14.

Cu prilejul expoziției sunt etalate în premieră documente, artefacte din patrimoniul cultural al celor două muzee participante, precum și obiecte din colecții particulare, referitoare la cel mai mare eveniment din istoria României - Marea Unire.


În sala I sunt prezentate personalități brănene și făgărășene care au participat la înfăptuirea României Mari, printre ele numărându-se: savantul Sextil Pușcariu (1877-1948), promotor de frunte al Unirii Bucovinei cu România, generalul Traian Moșoiu (1868-1932) și generalul Ioan Boeriu (1859-1949), apărători ai României Mari, dr. Aurel Stoian (1886-1979) și dr. Iosif I. Pușcariu (1889-1965), președinți ai Consiliului Național Român al Comunelor Brănene. O vitrină este dedicată eroului martir al Transilvaniei, Ioan Șenchea (1864-1916), un aprig luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, care a fost arestat şi apoi împuşcat de jandarmii maghiari pe malul Oltului în noaptea 7/8 septembrie 1916, alături de luptători. Pe un panou sunt prezentate și liste cu eroi din Comitatul Făgărașului care și-au jertfit viața în Războiul pentru Întregirea Neamului, cu voluntari care s-au înrolat în Armata Română, cu refugiați și cu cei care au fost închiși, fraternizând cu Armata Română.


În sala a II-a sunt expuse obiecte din Primul Război Mondial descoperite de Asociația Pro Detecție: gamele, farfurii, tuburi și focoase de proiectile de artilerie, gloanțe, baionete, o lopată Lineman, o cască germană, o foarfecă de tăiat sârma ghimpată etc.


Sala a III-a este dedicată reginei Maria a României. La sfârșitul Primului Război Mondial, suverana a jucat un rol important în privința statutului României, cu prilejul Conferinței de Pace de la Paris. Ca semn de prețuire pentru contribuția adusă la înfăptuirea Marii Uniri, la 1 decembrie 1920, autoritățile orașului Brașov, în cadrul unei ședințe festive, au hotărât în unanimitate să dăruiască reginei Maria a României, străvechiul castel al Branului. După confirmarea prin tratate internaționale a unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România, marea victorie a fost împlinită cu ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand I și a reginei Maria ca suverani ai României Mari, care a avut loc la Alba Iulia în 15 octombrie 1922.
Sunt expuse cărți poștale ilustrate cu ceremonia încoronării de la Alba Iulia, două cărți din 1923 ale istoricului Nicolae Iorga dedicate reginei Maria a României și regelui Ferdinand I al României cu prilejul încoronării, actul de donație a castelui Bran către regina Maria, precum și piese de artă care au aparținut suveranei, unele recompunând un fragment din salonul galben al reginei Maria de la castelul Bran, din perioada interbelică.


Imagini de la vernisajul expoziției temporare
 PERSONALITĂȚI BRĂNENE ȘI FĂGĂRĂȘENE ȘI MAREA UNIRE

Expoziție permanentă

Deschiderea oficială a expoziției permanente a Secției de Istorie „Regina Maria” din cadrul Muzeului Național Bran 


În prezența numeroaselor oficialități și oameni de cultură, în 7 februarie 2019 a fost vernisată expoziția permanentă a Secției de Istorie „Regina Maria” din cadrul Muzeului Național Bran, după opt luni de la relocarea muzeului în noul sediu din Bran, str. Aurel Stoian nr. 14.

La eveniment, în prezența domnului ministru al culturii și identității naționale - prof. univ. dr. Valer Daniel Breaz, au participat numeroși invitați: Alexandru Pugna - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Andrei Ijak - consilier al demnitarului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Roxana Mînzatu - deputat și vicepreședinte al Partidului Social Democrat, prof. univ. dr. Ioan Opriș - fost secretar de stat în Ministerul Culturii, dr. Emil Stoian Coriolan - președintele Asociației „Fii și prietenii Branului”, prof. univ. dr. Sabin Luca - directorul general al Muzeului Național Brukenthal Sibiu, membru în Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, și prof. Nicolae Ban - fost director general adjunct al Muzeului Național Brukenthal Sibiu, dr. Ligia Fulga - directorul Muzeului de Etnografie Brașov, membru în Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, și Alina Mandai - șef-serviciu de la același muzeu, dr. Carol König - expert al Ministerului Culturii, membru în Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, Constantin Popoiu - expert al Ministerului Culturii, Lia Dorina Doru - administrator la SC Compania de Administrare a Domeniului Bran SRL, Mihaela Bârsan și Alexandru Prișcu - directori în cadrul SC Compania de Administrare a Domeniului Bran SRL, dr. Elena Băjenaru - directorul general al Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”, dr. Constantin Băjenaru, prof. Gheorghe Faraon - conservator, și alți colegi de la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, Raluca Postolea - consilier la Direcția de Cultură Brașov, Gheorghe Mitran - fost director și consilier al Direcției de Cultură Brașov, Rozalinda Posea - șef-secție la Muzeul Județean de Istorie Brașov, și colegele sale: Adriana Mincă - conservator, și Laura Avram - muzeograf, dr. Justin Dejanu - directorul general al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești - Argeș, drd. Ștefan Dumitrache - directorul Muzeului Municipal Curtea de Argeș, dr. Claudiu Tulugea - directorul general al Muzeului Județean Vâlcea, dr. Ioan Praoveanu - fost director al Muzeului Național Bran, familia Ligia Eugenia și Ioan Chiroiu, care a donat Muzeului Național Bran o jumătate dintr-o clădire situată în centrul Branului, preotul Nicolae Enescu din Bran, Alexandru Igrișan - primarul orașului Zărnești, reprezentanți ai primăriilor din Bran, Moieciu și Fundata, reporteri de la Televiziunea Română și Kanal D, foști angajați și prieteni ai muzeului, urmași ai personalităților brănene implicate în Primul Război Mondial și în Marea Unire. Din partea instituției noastre au participat toți salariații muzeului în frunte cu dr. Mihail Ion Gorgoi - directorul general al Muzeului Național Bran, Nicoleta Petcu - șef-secție, Secția de Istorie „Regina Maria” și Daniel Tiberiu Apostol - șef-secție, Secția Etnografică în Aer Liber. 

Sălile de expoziție prezintă patrimoniul muzeal cultural de mare valoare artistică, istorică, documentară și etnografică, nucleul colecțiilor muzeale fiind reprezentat de obiectele provenite din colecțiile regale de la castelul Bran, constituite de Regina Maria. Alături de salonul Biedermeier, sufrageria, salonul neorococo, dormitorul Reginei Maria, dormitorul Regelui Ferdinand, a fost amenajată în premieră camera de toaletă a Reginei Maria. O sală a fost dedicată personalităților brănene, iar la mansarda imobilului au fost amenajate săli cu mobilier european (secolele XVII-XIX), mobilier neoromânesc și secession. 

Vom continua amenajarea și a altor spații expoziționale cu arme de apărare și de atac, cărți rare din colecția regală, mobilier pictat apreciat de Regina Maria, port popular și textile din zonă. 


PROF. UNIV. DR.
VALER DANIEL BREAZ

Ministrul Culturii și Identității Naționale
La deschiderea oficială a expoziției permanente a Secției de Istorie „Regina Maria” din cadrul Muzeului Național Bran

07 februarie 2019

Formular de contact

Adresă: str. Aurel Stoian nr. 14, localitatea Bran,
județul Brașov, cod poștal: 507025

Telefon: +40 268 238 336 

facebook messenger

Muzeul Național Bran, str. Aurel Stoian nr. 14, localitatea Bran,
județul Bran, cod poștal: 507025, telefon: +40 268 238 336

Created with Mobirise web page creator